The Jazzpainter of Amsterdam

Speaking Frankly about the making of ‘Frankly Speaking’

JAZZMUZIKANT FRANK PAAVO GEEFT EERSTE EIGEN CD UIT

Mei 2017

Met vele musici en muziekgezelschappen trad hij op, onder andere met popmuzikant Wally Tax. Met de Surinaamse band Karisma scoorde hij een nummer 1 hit in Suriname met Kowroe P’tata, waarna toernees door Duitsland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en België volgden. In 2011 richtte hij zijn eigen muziekschool op. Nu is het tijd voor zijn eerste cd ‘Jazz Painter’, uitgevoerd in samenwerking met zeven gastmuzikanten. Voor financiering van de productiekosten van deze cd sloot Frank een Amsterdamse Cultuurlening af via Cultuur+Ondernemen.

Frank Paavo is jazzmuzikant en saxofonist. Hij richtte diverse eigen jazz- en improvisatie-ensembles op, zoals Lijn 5 en Noord 9. Na verhuizing in 1982 naar Amsterdam speelde hij bij jazzorkest De Boventoon van Herman de Wit. 

Kun je wat vertellen over de totstandkoming van deze cd?

Inspirator was Tineke Postma, een begrip in Nederlandse en internationale jazzkringen. Na een aantal compositielessen bij haar te hebben gevolgd, kwam zij met het idee voor een cd. Dat ben ik gaan onderzoeken en mensen gaan zoeken die me verder konden helpen. Niet alleen muzikaal maar ook qua financiering en marketing. Op dit moment is er een gelimiteerde oplage van de cd’s geproduceerd en is de volgende stap een releaseparty  plannen, boekingen binnenhalen en via social media de cd promoten.

Hoe kwam je bij Cultuur+Ondernemen terecht?

Toevallig besprak ik mijn idee en het feit dat ik een financiële buffer nodig had met een leerling van mijn muziekschool, die werkzaam is in de financiële wereld. Hij attendeerde me op de mogelijkheid om een lening bij Cultuur+Ondernemen af te sluiten. Dat heb ik samen met hem verder onderzocht en hij heeft me ook bijgestaan in het proces en de gesprekken met de adviseur bij Cultuur+Ondernemen. Uiteindelijk heb ik een Amsterdamse Cultuurlening van € 10.000,- af kunnen sluiten. 

Bij de Amsterdamse Cultuurlening heb je gebruik kunnen maken van Training en Begeleiding tegen een sterk gereduceerd tarief. Hoe heb je deze begeleiding ervaren?

De begeleiding en training van mentor Michael Peterson zijn van enorm toegevoegde waarde voor het commerciële aspect. Met zijn jarenlange ervaring als A&R (Artist and Repertoire) manager geeft hij mij advies over ontwerp en teksten voor de cd-hoes, de volgorde van de nummers en helpt hij met de evaluatie van de website en presskit. Altijd hoog inzetten is zijn motto. 

Wat heeft de lening jou opgeleverd?

De financiële druk is van de ketel: ik betaal in maandelijkse termijnen terug.  En daarmee heb ik de hele productie van de cd kunnen financieren: studio, muzikanten, repetitieruimte, catering, hoesontwerp drukken, mixing en mastering.

Wat zijn je dromen?

De nummers van deze cd wil ik op de grotere podia in Nederland spelen. Een optreden bij De Wereld Draait Door zou niet misstaan. De ultieme droom blijft  deelname aan het North Sea Jazz Festival. 

Heb je tips voor andere kunstenaars/creatieven?

Mijn filosofie is:  je kan het niet alleen. Sterker nog: doe het niet alleen. Als je tegen bepaalde zaken opziet, haal er dan mensen bij en vraag om hulp. Wat ik nu in een jaar tijd heb bewerkstelligd, had ik anders zonder de hulp van anderen misschien tien jaar over gedaan.  

Tineke Postma complimenteert me met haar woorden: “Frank laat met dit mooie debuut zien dat hij niet alleen een smaakvolle componist en saxofonist is maar ook talent heeft om zich te omringen met fijne musici die zijn muziek prachtig uitvoeren.” 

Frank Paavo over de inspiratie voor zijn nieuwe cd:

Beluister soundbites van de cd Jazz Painter 

Wie een Cultuurlening verkrijgt van Fonds Cultuur+Financiering, moet die ook weer terugbetalen. Het Fonds Cultuur+Financiering beoordeelt elke aanvraag na een zorgvuldige afweging. Cultuur+Ondernemen adviseert, maar is niet verantwoordelijk voor de toekenning of afwijzingsbesluiten van het Fonds.

Interview door Cultuur & Ondernemen

%d bloggers liken dit: