The Jazzpainter of Amsterdam

Speaking Frankly about the making of ‘Frankly Speaking’

Saxofonist/componist Frank Paavo (1958, Finland) groeide op in Groningen. Hij volgde vanaf zijn achtste jaar klassiek piano- en blokfluitles, altsaxofoon vanaf zijn zeventiende.

Groningen

Eerste podiumervaringen deed hij op in het leerorkest van Alan Laurillard. Hij richtte diverse jazz- en improvisatie-ensembles op, zoals Lijn 5 (2e prijs Middelsee Jazztreffen) en Noord 9. Hij had een vast duo met pianist Erik Huele (Groninger Jazzprijs) met wie hij nog steeds incidenteel optredens geeft.

Amsterdam

In 1982 verhuisde hij naar Amsterdam en speelde bij jazzorkest ‘De Boventoon’ van Herman de Wit. Daarnaast deed hij optredens met diverse musici en muziekgezelschappen, onder andere met popmuzikant Wally Tax (hij speelde de zeer smaakvolle solo op het stuk ‘Springtime in Amsterdam’) en de Surinaamse band Karisma (nummer 1-hit in Suriname met Kowroe P’Tata). Daarna volgden tournees door Duitsland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en België.

Pauze

Vanaf 1999 verzorgde hij met sprekersbureau AMBAR Prominenten lezingen en dagvoorzitterschappen van prominente Nederlanders. Maar zijn hart bleek bij de muziek te liggen en in 2011 sloot AMBAR de deuren.Ambar-tijd

Waar het niet gaan kan…

Vanaf dat moment heeft hij als musicus de draad weer opgepakt. Hij nam lessen bij Juan Martinez (baritonsaxofonist bij het Jazzorchestra van het Concertgebouw) en Konrad Koselleck (Koselleck Bigband) en volgde compositielessen bij Jeroen Bohan en Tineke Postma (Boy Edgarprijs-winnares 2015).
Daarnaast heeft hij een eigen muziekschool opgericht: Saxofoon Academie Amsterdam.

Debuut-cd: Jazz Painter

In voorjaar 2017 was de tijd rijp voor zijn debuutalbum: Jazz Painter. De cd bevat uitsluitend eigen werk uitgevoerd door het Frank Paavo Quintet: Thijs Cuppen (p), Olaf Meijer (b), Klaas van Donkersgoed (d), Thomas Welvaadt (tr), Frank Paavo (s).

Er speelt een keur aan (jong) talent op deze cd mee zoals Mateusz Pulawski (gitaar), onlangs gepresenteerd door de ‘Rough Diamonds Series’ van het BIM-huis, net als stemkunstenares Sanne Huijbregts (vocalise) die op haar 24ste al op belangrijke jazzpodia te vinden is.

Maar ook oudgedienden, zoals Hermine Deurloo (mondharmonica), bekend van het Willem Breuker Collectief en het Hermine Deurloo Quartet met gitarist Jesse van Ruller. Last but not least: de uit de jaren ’80 bekende discozanger Richenel die van oorsprong jazzzanger is en optrad met het Metropole Orkest, een echte jazzparel die mag schitteren in het enige vocale stuk op de cd waarvan de tekst werd geschreven door tekstschrijfster/ componiste Lucienne Köhler. Een bijzonder debuut!

De Jazzpainter van Amsterdam

Frank Paavo, de Jazzpainter van Amsterdam, treedt op met zijn Frank Paavo-kwintet, vaak met gasttrompettisten zoals Loet van der Lee en Kurt Weiss.

Daarnaast maakt hij deel uit van het jazzkwartet The New York Second van componist en pianist Harald Walkate. Met NY2 nam hij de cd Bay of Poets op, en ze traden op op het Goois Jazz Festival 2017 en 2018, en op ZeelandJazz 2017 en 2018, samen met saxofonist Jasper van Damme en met trompettist Teus Nobel.

%d bloggers liken dit: